Περίληψη κλινικών μελετών

Σύνολο κλινικών μελετών

 

 

Yδρολυμένο Kολλαγόνο

Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι μία εύπεπτη πρωτεΐνη και όπως έχουν αποδείξει οι σχετικές έρευνες, η πόσιμη μορφή της έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη ορατά στους συνδέσμους και το δέρμα, στον έλεγχο του βάρους και τις αθλητικές επιδόσεις.
Η δράση του υδρολυμένου κολλαγόνου στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις έχει μελετηθεί περισσότερο απ’ όλες. Πολλές κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη 10 γρ υδρολυμένου κολλαγόνου κάθε μέρα από το στόμα, μειώνει τους πόνους στους συνδέσμους ιδιαίτερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα.
Αυτή η ευεργετική δράση οφείλεται στο γεγονός ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο συσσωρεύεται στους χόνδρους και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τα χονδροκύτταρα, τα κύτταρα των αρθρώσεων.

Υγεία των Αρθρώσεων και των Οστών

Όσον αφορά στην υγεία των οστών, πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι η καθημερινή λήψη 10γρ. υδρολυμένου κολλαγόνου για 4-24 εβδομάδες, αυξάνει την οστική πυκνότητα. Φαίνεται ότι τα πεπτίδια του υδρολυμένου κολλαγόνου διεγείρουν τη δραστηριότητα των οστεβλαστών (απαραίτητη ουσία για το χτίσιμο των οστών) χωρίς όμως παραλληλα να διεγείρουν τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών (ουσία που αποδομεί τα οστά).

Υγεία του Δέρματος

Όσον αφορά στη δράση του υδρολυμένου κολλαγόνου στο δέρμα, φαίνεται ότι η λήψη του αυξάνει την πυκνότητα των ινών και των ινοβλαστών (οι ινοβλάστες είναι τα κύρια κύτταρα του δέρματος και είναι αυτά που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου).

Η εξήγηση αυτής της δράσης είναι ότι τα πεπτίδια του πόσιμου κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών.

Μία ακόμα κλινική μελέτη ασχολήθηκε με τη συνδυαστική λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου με βιταμίνη C και γλουκοσαμίνη, κυρίως από γυναίκες που έχουν ξηρό και άγριο δέρμα. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η λήψη 5γρ. την ημέρα για 6 εβδομάδες βελτίωσε την ενυδάτωση, την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Διατροφή Αθλητών

Το υδρολυμένο κολλαγόνο αποτελεί μια καλή μορφή πρωτεΐνης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες μορφές πρωτεΐνης για τη διαχείριση βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες είναι ουσίες που προκαλούν κορεσμό.

Επίσης, αποτελεί καλό συστατικό για μια αθλητική διατροφή αφού περιέχει 8 από τα 9 βασικά αμινοξέα. Η έντονη άσκηση καταστρέφει τις πρωτεΐνες στον οργανισμό καθιστώντας την αναπλήρωσή τους πολύ σημαντική.

Μέσω του υδρολυμένου κολλαγόνου επιτυγχάνεται λήψη πρωτείνης έως 97%. Επίσης, το υδρολυμένο κολλαγόνο περιέχει γλυκίνη και αργινίνη, 2 από τα 3 βασικά στοιχεία της κρεατίνης, η παρουσία των οποίον στον οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της άσκησης, παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό και βελτιώνοντας την αθλητική απόδοση.
 
Υπάρχει πληθώρα ερευνών από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα, οι οποίες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του κολλαγόνου σε όλους τους παραπάνω τομείς.

Η Αποτελεσματικότητα και η Ανεκτικότητα του Ενζυματικά Υδρολυμένου Κολλαγόνου (EHC) έναντι της Θειικής Γλυκοζαμίνης (GS) για τη Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Γόνατος (ΚΟΑ)

Συγγραφείς: Tomáš Trč και Jana Bohmová

Δημοσιευμένο στο περιοδικό: International Orthopaedics

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα μελέτη διήρκησε 13 εβδομάδες και ήταν τυχαιοποιημένη. Εκατό άνδρες και γυναίκες εθελοντές ηλικίας ≥40 ετών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος (KOA) έλαβαν είτε ενζυματικά υδρολυμένο κολλαγόνο (EHC) 10g ή θειϊκή γλυκοζαμίνη (GS) 1,5g για 90 συνεχόμενες ημέρες. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγησή τους μετά από δύο εβδομάδες και μετά από έναν, δύο και τρεις μήνες. Οι πρωτογενείς [οπτική αναλογική κλίμακα (VAS), Πανεπιστήμιο WesternOntario και McMaster (WOMAC Index)] μεταβλητές και τα δευτερογενή αποτελέσματα, αξιολογήθηκαν την 2η, 4η, 8η και 12η εβδομάδα, οπότε και η ένταση του πόνου λόγω της οστεοαρθρίτιδας γόνατος προσδιορίστηκε μέσω αναλογικών κλιμάκων στο γόνατο-στόχο, το συνολικό δείκτη βαθμολογίας κατά WOMAC, την από κοινού αξιολόγηση της πορεία της νόσου  από τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τον ερευνητή που τον παρακολουθούσε, τη χρήση φαρμάκων ανακούφισης (ιβουπροφαίνη δισκία των 400mg) και την αξιολόγηση των δεικτών ποιότητας ζωής (SF-36 Ερωτηματολόγιο). Αξιολογήθηκαν επίσης η ασφάλεια και η ανεκτικότητα των σκευασμάτων. Παρατηρήθηκε σαφής βελτίωση τόσο του πόνου στις αρθρώσεις όσο και των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΚΟΑ που λάμβαναν EHC (Colatech®) και επίσης σημαντικές διαφορές. Οι μέσες μειώσεις από την αρχική τιμή για χορήγηση EHC 10 g ημερησίως και GS 1,5 g, αντίστοιχα, ήταν μείωση της έντασης του πόνου στο γόνατο-στόχο για χρήση Colatech® (p <0,05): μείωση του δείκτη WOMAC ≤ 15 πόντους στην τελευταία επίσκεψη (ημέρα 90) για χρήση Colatech® σε 16 ασθενείς (34,04%) (ρ <0.05) και για γλυκοζαμίνη σε έξι ασθενείς (13,04%). Ο συνολικός δείκτης βαθμολογίας για επώδυνες αρθρώσεις ήταν για χρήση Colatech® 1,6 (p <0,05) και για γλυκοζαμίνη 1,8. Ο συνολικός δείκτης βαθμολογίας για πρησμένες αρθρώσεις ήταν για χρήση Colatech® 0,5 (p <0,05) και για γλυκοζαμίνη 0,7. Τέλος, η συνολική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας στους ασθενείς ως το άθροισμα των βελτίωσης «καλή» και «ιδανική» ήταν 80,8% για Colatech® και 46,6% για γλυκοζαμίνη (p <0,05). Η χρήση EHC (Colatech®) έδειξε μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τη χορήγηση GS στο ερωτηματολόγιο SF-36 στο Δείκτη Φυσικής Υγείας (συγκεκριμένα 42,0 για Colatech και 40,0 για γλυκοζαμίνη). Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Τα συμπληρώμαα EHC και GS ήταν εξίσου καλά ανεκτά.

Η Σωματική Άσκηση σε Ηλικιωμένα Άτομα (Επίδραση ενός Συμπληρώματος Διατροφής)

Συγγραφείς: A. Arquer-Porcell* και P. Pujol-Amat**

* Real Federación Española de Átletismo. Centro de Alto Rendimiento (Royal Spanish Athletics Association. High-Performance Sports Centre). Sant Cugat del Vallès. Maratón Catalunya. Spain.

** Departamento de Nutrición. Centro de Alto Rendimiento (Nutrition Department. High-Performance Sports Centre). Sant Cugat del Vallès. Maratón Catalunya. Spain.

Δημοσιευμένο στο περιοδικό: Spanish Journal of Physical Education and Sports Medicine

Η Επίδραση των Υδρολυμάτων Ζελατίνης (Gelatine Hydrolysate) στην Πρόληψη των Τραυματισμών από Άσκηση

Συγγραφείς: J. Ll. Ribas και O. Molinero

Δημοσιευμένο στο περιοδικό: Arch Med Deport

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η δράση ενός συμπληρώματος διατροφής (ARTIVIT•BIO®) που περιέχει υδρόλυμα ζελατίνης αξιολογήθηκε σε σχέση με το πάχος του αρθρικού χόνδρου σε αθλητές και αθλήτριες μέσω υπερηχογράφηματος. Η χορήγηση μιας ημερήσιας δόσης υδρολύματος ζελατίνης (10g) εμπλουτισμένου με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο για 6 μήνες αύξησε σημαντικά το πάχος του αρθρικού χόνδρου στην άρθρωση του ώμου και του γονάτου. Μια μέση αύξηση 14% παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία: 5% στο σημείο ένωσης και 13, 16 και 14% (ρ <0.05) στις κεντρικές, πλευρικές και έσω περιοχές του βραχιονίου χόνδρου, αντιστοίχως. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου (controlgroup) η οποία δεν ελάμβανε συμπλήρωμα διατροφής, μετά το πέρας των 6 μηνών, όχι μόνο δεν υπήρχε αύξηση στο πάχος του χόνδρου αλλά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (16% και 13%) στις βιομετρικές τιμές του χόνδρου (p <0,05) για τις πλευρικές και έσω ωμοβραχιόνιες θέσεις, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μακροχρόνια λήψη ενός υδρολύματος ζελατίνης εμπλουτισμένου με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από αθλητές μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη τραυματισμών στις αρθρώσεις.

Follow us on Twitter

No tweets found.

Επικοινωνία

Λεωφ. Συγγρού 226

Καλλιθέα, Τ.Κ. 17672

(+30) 213 008 1013

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social media

facebook1           youtube1
             
             
twitter1           rss1