Η ανατομία του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού. Αποτελεί μία πρωτεΐνη-κλειδί του οργανισμού, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό του δέρματος και της επιδερμίδας.

Το κολλαγόνο παίζει τεράστιο ρόλο στην κατασκευή του σώματος γιατί είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων των αρθρώσεων αλλά και των οστών.

Δυστυχώς, τα αποθέματα κολλαγόνου μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.  Από την ηλικία των 25 ετών και μετά, τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζουν να μειώνονται φυσιολογικά με ρυθμό περίπου 1,5% ετησίως. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης, οι γυναίκες χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τους άντρες.

Αυτό το τόσο πολύτιμο συστατικό του οργανισμού μας, δυστυχώς αδυνατούμε να το προσλάβουμε από κάποιο είδος τροφής. Συνεπώς, η χορήγησή του στον οργανισμό μας μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.

Τονώνοντας τα φυσικά επίπεδα του κολλαγόνου του οργανισμού ευεργετούμε τις αρθρώσεις και τα οστά μας, ενώ ενισχύουμε την ελαστικότητα του δέρματός μας. Η ενίσχυση του κολλαγόνου του οργανισμού μας έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία μας όσο και στη διατήρηση μιας νεανικής, γεμάτης φρεσκάδα, αναζωογονημένης εμφάνισης.

Η δομή του κολλαγόνου

Κοινή δομική ιδιότητα των κολλαγόνων αποτελεί η παρουσία τριών πολυπεπτιδικών αλυσίδων, οι οποίες ονομάζονται α-αλυσίδες (α-chains) και σχηματίζουν μία έλικα.

Μία μόνο ίνα κολλαγόνου αποτελείται από πολλαπλές τριπλές έλικες.

Κάθε ίνα κολλαγόνου σχηματίζεται από διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου:

Κολλαγόνο τύπου I και III στο δέρμα
Κολλαγόνο II και III στο χόνδρο

Η ποικιλομορφία του κολλαγόνου (κολλαγόνο I, II και III) καθορίζεται κυρίως από την ύπαρξη αρκετών α-αλυσίδων (α-chains) με διαφορετικό αριθμό αμινοξέων.


Με απλά λόγια...

Όσο περισσότερες ίνες κολλαγόνου παράγουμε, τόσο το καλύτερο!

Ο τρόπος αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου

Το κολλαγόνο παράγεται από τους ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα συνδετικού ιστού στο δέρμα, τα οποία είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την παραγωγή και οργάνωση του κολλαγόνου, αλλά και για την παροχή της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα.

Οι ινοβλάστες είναι ευαίσθητοι σε φυσικά και χημικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να τα ενεργοποιήσουν, αλλά και να τα πολλαπλασιάσουν. Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου.

Με απλά λόγια...

Οι ινοβλάστες παίζουν πρωταγωνιστικό

ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, της ελαστίνης

αλλά και του υαλουρονικού οξέος.«Η ιατρική και επιστημονική κοινότητα
αναγνωρίζει το κολλαγόνο
ως ένα βασικό στοιχείο στις ιδιότητες αναδόμησης
των περισσοτέρων ιστών του σώματος»
 


Ο μηχανισμός σχηματισμού του κολλαγόνου

Ο μηχανισμός σχηματισμού του κολλαγόνου αποτελεί μία πολυσύνθετη διαδικασία. Μαθαίνοντάς την όμως θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του κολλαγόνου για τον οργανισμό μας, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του υδρολυμένου κολλαγόνου.

Αρχικά, η γενετική πληροφορία «διαβάζεται» κωδικοποιημένη (
transcription process) στο DNA και «μεταφράζεται» (translation process) για την παραγωγή μονών αλυσίδων πολυπεπτιδίων (α-chains).

Κάθε αλυσίδα πολυπεπτιδίων διαθέτει μία τερματική αλληλουχία πεπτιδίων, γνωστή και ως περιοχή τριμερισμού (trimerization domain). Η περιοχή αυτή οδηγεί στη σύνθεση των αλυσίδων πολυπεπτιδίων για τον σχηματισμό μορίων προ-κολλαγόνου.

Τελικά, τα τερματικά πεπτίδια διασπώνται στη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης για τον σχηματισμό του κολλαγόνου.

mechanism collagen formation


Με απλά λόγια...


Όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργοποίηση των ινοβλαστών,

περισσότερο κολλαγόνο παράγει ο οργανισμός μας!


Πηγές Επιστημονικών Μελετών

1.     Ricard-Blum, S., Cold Spring Harb Perspect Biol, 2011. 3(1): 4978.

2.     Krieg, T., Experimental Dermatology, 2011. 20:689-685

Η αξιοποίηση του κολλαγόνου από το σώμα μας

Η σύνθεση του νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματός μας πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, από τις 1.00 π.μ. περίπου μέχρι τις 4.00 π.μ.

Αφού δημιουργηθεί το νέο αυτό κολλαγόνο, χρησιμοποιείται από το σώμα μας για μια σειρά απαραίτητων λειτουργιών.  Όμως, για να μπορέσει το σώμα μας να αξιοποιήσει σωστά το κολλαγόνο, πρέπει πρώτα το μετατρέψει στην ανάλογη για κάθε λειτουργία μορφή.

Για τη διαδικασία μετατροπής που υφίσταται το κολλαγόνο, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια και εν τη απουσία σακχάρων και υδατανθράκων, την ενέργεια αυτή την παίρνει από το σωματικό λίπος.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου διαθέτει ο οργανισμός, τόση μεγαλύτερη ενέργεια καταναλώνει στη μετατροπή του και άρα τόσες περισσότερες θερμίδες καίει.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίμε είναι ανάλογος της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού του μεταβολισμού. Αντίθετα, όσο πιο μικρή είναι η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, τόσο πιο μικρός είναι και ο αριθμός των θερμίδων που καίμε στην παραπάνω διαδικασία.

«Το κολλαγόνο «αναγκάζει» το σώμα μας να κάψει λίπος, διότι  μόνο έτσι μπορεί να το μετατρέψει στη μορφή που το χρειάζεται!»

Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο κάθε μέρα. Όμως η παραγωγή του μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και η διαθέσιμη ποσότητά του γρήγορα γίνεται ανεπαρκής. Η ανάγκη για την ενίσχυση του οργανισμού μας με κολλαγόνο είναι επιτακτική. Έτσι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλοι κάνουμε καύσεις και χάνουμε βάρος ανάλογα πάντα και με το κολλαγόνο που διαθέτουμε.

Με απλά λόγια...


Όσο περισσότερο κολλαγόνο δίνουμε στον οργανισμό μας,

τόσο περισσότερο λίπος θα κάψει για να το αξιοποιήσει.


Follow us on Twitter

No tweets found.

Επικοινωνία

Λεωφ. Συγγρού 226

Καλλιθέα, Τ.Κ. 17672

(+30) 213 008 1013

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social media

facebook1           youtube1
             
             
twitter1           rss1